Limitowana edycja Kwiatu Soli w formie płatków (Flor de Sal em Flocos), jeszcze bardziej delikatna w swojej formie i wyjątkowa. Wyprodukowany tylko 2000 słoiczków tego cennego produktu.
Nad powierzchnią wody tworzy się delikatny, biały nalot. Niby nic szczególnego, ale… Aby powstał KWIAT SOLI MORSKIEJ potrzeba niezwykle słonecznych dni i powiewu morskiego wiatru. Dopiero spełnienie tych warunków pozwala uzyskać oryginalne kryształy soli morskiej. Są one zbierane przez doświadczonych rzemieślników, przy użyciu ręcznie robionych łopatek z drzewa kasztanowego. Dzięki ich ostrożności i wprawie z basenów zbierana jest prawdziwa creme de la creme soli morskiej.
KWIAT SOLI MORSKIEJ jest szczególnie ceniony przez mistrzów kulinarnych ze względu na jej delikatny smak. Dodaje się ją dopiero na koniec procesu przygotowania potrawy oraz do delikatnych i lekkich sałatek. Używa się jej do nacierania mięs przed pieczeniem, gdyż w przeciwieństwie do innych soli, nie wyciąga wody z mięsa.
Kwiat soli wygląda zjawiskowo, jest jak solny puch. Używają go zawsze szefowie kuchni w najlepszych restauracjach. Jednak, co warte podkreślenia, nie stosuje się go do samego gotowania, a raczej do przyozdabiania potraw i nadania im ostatniego szlifu.
Skład:
Płatki Soli Morskiej (100%)
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.