Kwiat Soli (Flor de Sal) to najbardziej ceniona i poszukiwana forma naturalnej soli morskiej. Zbierana tylko ręcznie w rezerwacie Castro Marim, nie podlegająca przetworzeniu jest wyjątkowym rarytasem stworzonym przez naturę.
Nad powierzchnią wody tworzy się delikatny, biały nalot. Niby nic szczególnego, ale… Aby powstał KWIAT SOLI MORSKIEJ potrzeba niezwykle słonecznych dni i powiewu morskiego wiatru. Dopiero spełnienie tych warunków pozwala uzyskać oryginalne kryształy soli morskiej. Są one zbierane przez doświadczonych rzemieślników, przy użyciu ręcznie robionych łopatek z drzewa kasztanowego. Dzięki ich ostrożności i wprawie z basenów zbierana jest prawdziwa creme de la creme soli morskiej.
KWIAT SOLI MORSKIEJ jest szczególnie ceniony przez mistrzów kulinarnych ze względu na jej delikatny smak. Dodaje się ją dopiero na koniec procesu przygotowania potrawy oraz do delikatnych i lekkich sałatek. Używa się jej do nacierania mięs przed pieczeniem, gdyż w przeciwieństwie do innych soli, nie wyciąga wody z mięsa.
Kwiat soli wygląda zjawiskowo, jest jak solny puch. Używają go zawsze szefowie kuchni w najlepszych restauracjach. Jednak, co warte podkreślenia, nie stosuje się go do samego gotowania, a raczej do przyozdabiania potraw i nadania im ostatniego szlifu.
Ta wyjątkowa wersja tej przyprawy jest wzbogacona winem Porto – ciężkim, aromatyczny i słodkim portugalskim winem. Poza wyjątkowym smakiem, urzeka również pięknym kolorem.
HAND MADE
Produkt w specjalnej limitowanej wersji w ręcznie malowanym ceramicznym naczyniu przypominającym marokańskie Tagine. To nie tylko wspaniała przyprawa ale również zachwycające naczynie, które wzbogaci każdą kuchnie i nie tylko. Idealny pomysł na prezent.
Skład:
Kwiat Soli (100%)
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.