SPRAWDŹ ILE RODZAJÓW SOLI ZNASZ…

Sól niewątpliwie należy jednego z najcenniejszych minerałów na ziemi, bez którego ludzki organizm nie mógłby funkcjonować. Różnorodne rodzaje soli pochodzące z najdalszych zakątków świata, mają różne właściwości. Różnią się między sobą smakiem, sposobem wydobycia, a także zastosowaniem. Większość ludzi zna kilka rodzajów soli. Do najbardziej popularnej należy oczywiście sól kuchenna i himalajska.

SÓL NIE TYLKO W KUCHNI

Sól kuchenna sugeruje jej kulinarne przeznaczenie, jednak jej zastosowanie jest o wiele szersze i znacząco wykracza poza kuchenne progi…
Sól kuchenną wykorzystywano do odkażania ran, dezynfekcji, płukania gardła, a także roztwór z soli morskiej był często ukojeniem dla opuchniętych i zmęczonych stóp. Dziś sól jest nieodłącznym składnikiem wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do peelingów, odżywek oraz oczyszczający dodatek do kąpieli.

NAJPOPULARNIEJSZE RODZAJE SOLI

  • Sól kuchenna – niewątpliwie najczęstszy gość na polskich stołach. Jest niemal czystym chlorkiem sodu, wzbogaconym w jod.
  • Sól himalajska – uznawana za jedną z najzdrowszych soli, zawiera minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Sól kamienna – bogatsza w minerały od soli kuchennej.
  • Sól perska (niebieska) – intryguje błękitnymi kryształkami w składzie, dzięki obecności pierwiastka Sylwin.
  • Kwiat soli morskiej – zawiera wiele cennych mikroelementów, charakteryzuje go wysoka zawartość naturalnego jodu. To najcenniejsza odmiana soli.
  • Sól czarna Black Lava – nietypowy produkt o ciemnej barwie. Jedna z najbardziej wyjątkowych soli wydobywanych u wybrzeży Pacyfiku.
  • Sól morska – bogata w minerały i naturalnie występujący w niej jod, uzyskiwana poprzez odparowywanie słonych zbiorników wodnych – mórz lub jezior. Znajduje zastosowanie wśród produkcji kosmetyków.
  • Sól peklowa – nadaje mięsom soczystość oraz apetyczny, różowy kolor. 

    Coraz większą popularnością cieszą się mieszanki soli z innymi przyprawami lub warzywami takie jak: sól czosnkowa, sól ziołowa, sól cebulowa, sól selerowa, sól pikantna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *